Cadillac – Ett välkänt bilmärke

CadillacEtt av de mest kända bilmärkena när det gäller klassiska bilar är givetvis Cadillac. Bilmärket är uppkallad efter fransmannen Antoine de La Mothe, sieur de Cadillac. Cadillac grundades 1903 och är ett klassiskt amerikanskt märke och som har ingått i General Motors sedan 1909. Det är ingen tvekan om att detta är ett bilmärke som har stora anor och som är älskat över hela världen. Framförallt efter andra världskriget.

Innan världskrigen

Innan världskrigen var Cadiallc ett exclusivt märke som byggde unika bilar i liten skala. De försökte få fler amerikaner att intressera sig för den nya tidens fordon men eftersom det ofta tog lång tid och var dyrt så var den här typen av fordon sällsynta och dyra. De höll, samma standard och kvalitet som övriga bilmärken för tiden men försökte pressa fartgränserna i den mån det gick.

Efter världskrigen

Efter de båda världskrigen så gick stora delar av världens ekonomi uppåt, framförallt i USA som var ett av de vinnande länderna. Cadillac var först inte beredda på vad som skulle ske och blev chockade över utvecklingen och den stora efterfrågan på deras bilar.

Genom nytänk och stabil ekonomi så utvecklades Cadillac och fick det klassiska utseende som man idag är så vana vid. De bidrog till bilens utveckling och märket växte oerhört fort och starkt. Den amerikanska lyxbilen blev Cadillac Eldorado som kom på marknaden 1953. Det är först härefter som Cadillacen växte till det klassiska välkända märket det är idag.

Cadillacen idag

Än idag är Cadillac ett bilmärke som de flesta känner till och de producerar än idag bilar av hög kvalitet men när merparten av människor hör ordet Cadillac så är det Eldoradon och de följande bilarna från 50- och 60-talet som man tänker på. Det är en större handel med de äldre bilarna än vad det är med nya Cadillac. Det gjorde att märket funderade på att dra sig tillbaks, från den Europeiska marknaden.