Minnesvärda bilar från 70-talet

Toyota 2000GTDu som var med på 70-talet minns säkert den tidens snabba sportbilar och det finns ett stort sug bland dagens bilentusiaster att äga en av dessa modeller. Vilka är då dessa bilar? Abarth är ett italienskt bilmärke som grundades av Carlo Abarth år 1949 i Turin. Sedan 1971 har företaget ägts av Fiat. Även idag används namnet Abarth på Fiats mest sportiga modeller. Bentley är ett gammalt anrikt engelskt bilmärke som hade stor framgång på tävlingsbanorna under sina tidigaste år. Företaget sysslade från början med flygmotorer, men gick sedan över till att konstruera bilar.

Vad kännetecknar en sportbil?

Det finns några definitioner som kan vara spännande att känna till om vad som kännetecknar en sportbil. Det finns ingen exakt definition, men några gemensamma nämnare är att sportbilar ofta inte erbjuder samma komfort som exempelvis en familjebil i kombimodell. Sportbilar är i första hand konstruerade för bra prestanda. De behöver inte ha snabb acceleration, utan bilen kan likväl vara utvecklad för att väga lite eller ha en god väghållning. Vill du läsa mer om sportbilar från andra årtionden är Teknikensvärld en bra tidning som ofta har listor över exempelvis sportbilar från England, eller Volvos mest sportiga bilar.

Raritet från Toyota

En sportbil som är unik i sitt slag eftersom den endast tillverkades i totalt 337 exemplar är modellen Toyota 2000GT. Toyota är ett japanskt bilmärke som håller hög kvalitet och även deras nyare modeller är eftertraktade. Bilen presenterades först på Tokyo Motor Show 1965, men började att tillverkas först tre år senare. Före Toyota skapade 2000GT hade omvärlden se
tt Japan som ett land som kopierade andra länders bilmärken och modeller. De hade inte heller tidigare utvecklat en sportmodell, men i och med 2000GT blev Japan ett land att räkna med inom bilindustrin. Inom samlarkretsar är bilen ett mycket eftertraktat objekt.